
 

 

 
DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS 

Regional Office 
1240 East Ninth Street 
Cleveland OH  44199 

 
 In Reply Refer To: 325/262 
November 26, 2004             Information Letter 26-04-19 
 
TO: ALL VA PROGRAM PARTICIPANTS DOING BUSINESS IN OHIO,  
 DELAWARE, INDIANA, MICHIGAN, NEW JERSEY AND PENNSYLVANIA 
 
SUBJ: RESTATEMENT OF POLICY REGARDING VA AS THE CLIENT ON  
 VA APPRAISALS 
 
1.  Purpose:  The purpose of this release is to remind VA program participants of important VA 
policy as contained in the VA Circular 26-04-05 dated May 7, 2004.  That VA circular, containing 
the information below, was released as a result of a change in the Uniform Standards of 
Professional Appraisal Practice (USPAP) for 2004.  Specifically: 

 
a. VA will now be named as the client on the Uniform Residential Appraisal Report 

(URAR). 
b. The intended user of the appraisal will be shown by type on the URAR, not by name.  

This should eliminate most requests for lender/client name changes on the URAR 
when the case is reassigned between lenders.   

c. This will avoid any conflict  with the prohibition on using “readdressed appraisals”, as 
stated in USPAP and as communicated by the Appraisal Standards Board (ASB) in 
Advisory Opinion 26 (AO-26) - Readdressing (Transferring) a Report to Another Party.    

 
2.  Background:   To sell their loans on the secondary market, lenders have typically required an 
appraisal report that supported the value and contained the name of their institution as the 
lender/client. 

 
a. VA has conferred with the major purchasers of VA guaranteed loans on the secondary 

market and none have a requirement that the lender’s name be on the appraisal for a 
VA guaranteed loan.  

b. USPAP Standards Rules 1-2(a) and 1-2(b); 7-2(a) and 7-2(b); and 9-2(a) require an 
appraiser to identify the client, intended users, and intended use.  

c. It has always been the position of VA that the client on VA appraisals is The 
Department of Veterans Affairs.  This is supported by VA requirements that appraisal 
assignments be made by VA from VA fee appraiser panels and that appraisals must be 
conditioned with VA minimum property requirements. 

d. The intended use for VA appraisals has always been for residential loan purposes and 
the intended user has always been any approved VA lender. This has not changed. 
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e. In the past appraisers were able to easily change the name of the lender on the URAR, 
but under new USPAP requirements appraisers can no longer simply make a 
lender/client name change.  

 
3.  New Fee Appraiser Requirement:   

 
a. Fee appraisers will insert “Department of Veterans Affairs” after lender/client on the 

URAR on all VA case assignments. 
b. Fee appraisers will identify the type of intended user by inserting “Intended User - Any 

VA approved lender” on the lender/client line following “Address”. 
 
4.  Related Policy:  

 
a. There is no change in the procedures for ordering an appraisal/case number by 

requesters in TAS.   
b. Lender’s that continue to require their name on the URAR must negotiate and pay the 

appraiser directly and may not charge the veteran.  VA will not object to the appraiser 
accepting this new assignment.  

 
5.  What if There are Questions? 
 
Questions concerning  this information letter may be directed to the Construction and Valuation 
Section (C&V) by e-mail at 325CNV@VBA.VA.GOV or by telephone at 216-522-3610, option #4, 
or toll free at 1-800-729-5772, option #4. 
 
 
/s/ 
 
JAMES L. BRUBAKER, JR. 
Loan Guaranty Officer 
 


