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May  13, 2004 BULLETIN NO. 2004-05
 

TO: ALL APPRAISERS 
 
SUBJ: REQUEST FOR RECONSIDERATION OF VALUE ON VA APPRAISALS 
 
Purpose 
 
The purpose of this bulletin is to reaffirm VA policy for processing requests for Reconsideration of Value 
(ROV) and to confirm compliance with the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice 
(USPAP).  Expeditious processing of ROV’s is essential to ensure timely closing of VA loans.    
 
 
Background 
 
In the past most responses to ROV requests were prepared on fee appraisers’ company letterhead.  
This remains an option illustrated in USPAP Advisory Opinion 3 (AO-3), Update of a Prior Assignment, 
issued by the Appraisal Standards Board.  Proper processing of a ROV requires consideration of all 
data available to the appraiser, whether submitted with the request or acquired by other means, to 
affirm an estimate of market value.  As a ROV is an “analysis involving the same property” it must 
comply with USPAP standards as illustrated in AO-3 and is considered an update of a prior 
assignment.  Instructions for requesting and processing a ROV are contained in VA Lender’s 
Handbook, section 13.09.     
 
 
Fee Appraiser Requirement 
 

      a.  Prepare an updated report incorporating the original case number and using one 
of the three reporting options in AO-3. 
 
      b.  The new report may generally be restricted to analysis of the new data submitted 
to or obtained by the appraiser.  A new Uniform Residential Appraisal Report (URAR) is 
not necessarily required, as the original URAR may be included by reference as noted in 
AO-3, under “Reporting Requirements” paragraph 3. 
 
      c.  As stated in Circular 26-03-11, if additional sales data is submitted by a lender 
directly to the fee appraiser in a format similar to the comparable sales grid on the 
URAR, the fee appraiser is required to provide a response (report) within 5 working 
days. 

 
      d.  If analysis of additional data does not support an increase in value, an explanation on 
company letterhead supporting the decision must be included in the report. 
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Related Policy 

 
      a.  It is VA policy that fee appraisers process ROV requests on their prior assignments 
without additional compensation, unless the accompanying data was not available at the time of 
the original report. 
 
      b.  As stated in Circular 26-03-11, a reasonable fee may be charged by the fee appraiser 
when the ROV request contains data to be reviewed that was not available at the time of the fee 
appraiser’s report. 
 
c.  Any party of interest may request a ROV by written communication, through  
the lender, to the appraiser.   
 

 
Questions And Comments 
 
Please e-mail questions and comments concerning this bulletin to LGYHURAR@VBA.VA.GOV. 
 
 
Rescission 
 
This bulletin is rescinded January 1, 2007. 
 
 
 
 
 
          //s// 
R. BIAGIOLI 
Loan Guaranty Officer 
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