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SUBJ:  REQUEST FOR RECONSIDERATION OF VALUE ON VA APPRAISALS     
 
 
 
Purpose: 
 
The purpose of this letter is to reaffirm VA policy for processing requests for Reconsideration of Value 
(ROV) and to confirm compliance with the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice 
(USPAP).  Expeditious processing of ROV’s is essential to ensure timely closing of VA loans.    
 
Background 
 
In the past most responses to ROV requests were prepared on fee appraisers’ company letterhead.  This 
remains an option illustrated in USPAP Advisory Opinion 3 (AO-3), Update of a Prior Assignment, 
issued by the Appraisal Standards Board.  Proper processing of a ROV requires consideration of all 
data available to the appraiser, whether submitted with the request or acquired by other means, to 
affirm an estimate of market value.  As a ROV is an “analysis involving the same property” it must 
comply with USPAP standards as illustrated in AO-3 and is considered an update of a prior 
assignment.  Instructions for requesting and processing a ROV are contained in VA Lender’s 
Handbook, section 13.09.     
 
What are VA appraisers required to do? 
 
VA appraisers are required to prepare an updated report incorporating the original case number and 
using one of the three reporting options in AO-3.  The new report may generally be restricted to 
analysis of the new data submitted to or obtained by the appraiser.  A new Uniform Residential 
Appraisal Report (URAR) is not necessarily required, as the original URAR may be included by 
reference as noted in AO-3, under “Reporting Requirements” paragraph 3.  As stated in Loan Guaranty 
Information Letter 26-03-19, if additional sales data is submitted by a lender directly to the fee 
appraiser in a format similar to the comparable sales grid on the URAR, the fee appraiser is required to 
provide a response (report) within 5 working days.  If analysis of additional data does not support an 
increase in value, an explanation on company letterhead supporting the decision must be included in 
the report.  
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What about additional appraisal fees? 
 
It is VA policy that fee appraisers process ROV requests on their prior assignments without additional 
compensation, unless the accompanying data was not available at the time of the original report.  As 
stated in Loan Guaranty Information Letter 26-03-19, a reasonable fee may be charged by the fee 
appraiser when the ROV request contains data to be reviewed that was not available at the time of the 
fee appraiser’s report.  Any party of interest may request a ROV by written communication, through  
the lender, to the appraiser.   
 
What if I have questions? 
 
Questions about this change should be addressed to Greg Shelton or Monte Gustafson, Assistant 
Valuation Officers at the Roanoke RLC.  Mr. Shelton and Mr. Gustafson can be reached at 800-933-
5499, ext. 3179 and 5063, respectively.  They may also be contacted via e-mail at 
LGYGSHEL@VBA.VA.GOV and LGYMGUST@VBA.VA.GOV  
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